انقراض سلطان جنگل در ایران

به گزارش اسلیم فا، در حالیکه بسیاری تصور می نمایند شیر های ایرانی به طور کلی از حیات وحش منقرض شده اند، اما بنابر اظهارات مدیر باغ وحش ارم، حدود 674 قلاده شیر ایرانی در حیات وحش به جای مانده که البته تمامی آن ها در پارک ملی جنگل گیر واقع در استان گجرات هند زندگی می نمایند این در حالیست که پس از گذشت 80 سال از انقراض شیر ایرانی در زیستگاه های ایران، یک جفت شیر نر و ماده ایرانی از انگلستان و ایرلند وارد باغ وحش ارم شدند.

انقراض سلطان جنگل در ایران

به گزارش ایسنا، (10 اوت) 19 مرداد روز جهانی شیر نامگذاری شده است که نه تنها در ایران بلکه در بیشتر نقاط کشور به عنوان سلطان جنگل شناخته می گردد؛ گونه ای که نسل آن در ایران حدود یک قرن پیش به دلیل شکار و تخریب زیستگاه منقرض شد.

مهدی سعادت، درباره ویژگی های شیر ایرانی اظهار کرد: شیر ایرانی، هندی یا شیر آسیایی همگی از یک گونه هستند و همگی آن ها با نام علمی Panthera leo leo شناخته می شوند. این نام علمی در سال 2017 برای شیر ایرانی انتخاب شد و برای سال ها این گونه با عنوان پانترا لئو پرشیا شناخته می شد.

وی اضافه کرد: دلیل تغییر نام علمی شیر ایرانی به دلیل شباهت بالای این گونه شیر با شیر بربری بوده است که به طور کامل در قرن 20 منقرض شد.

مدیر باغ وحش ارم درباره تفاوت شیر های ایرانی در مقایسه با شیر های آفریقایی که کمی کوچکتر هستند گفت: یک شیر ایرانی نر بالغ، بین 160 تا 190 کیلوگرم و یک شیر ماده بالغ بین 110 تا 120 کیلوگرم وزن دارد. یکی از مهمترین ویژگی های ظاهری شیر های ایرانی نسبت به شیر های آفریقایی، پوست آویزانی است که در شکم آن ها دیده می گردد و این مورد در شیر های آفریقایی بسیار نادر است.

وی ادامه داد: شیر های ایرانی نسبت به شیر های آفریقایی پرخاشگری کمتری دارند. بعلاوه شیر های نر ایرانی یال کم پشت تری در بالای سر دارند که بدین ترتیب می توان به آسانی گوش هایشان را مشاهده کرد.

سعادت با اشاره به ارزش زیاد شیر ایرانی در میان ایرانیان باستان اظهار کرد: این ارزشمندی در فرهنگ عامه ادبیات و هنر ایران نماد و نمودی چشمگیر داشته است و از این رو در بسیاری از نگاره ها و نوشته ها از شیر به عنوان نماد قدرت، دلیری و نور یاد شده است.

وی درباره انقراض این گونه ایرانی گفت: یک باور اشتباه که درباره شیر های ایرانی وجود دارد این است که بسیاری فکر می نمایند آن ها به طور کلی از حیات وحش منقرض شده اند، اما در واقع شیر های ایرانی حدود 1 قرن پیش به دلایلی، چون شکار و بعلاوه تخریب زیستگاه، سمی نمودن لاشه جانوران شکار شده و کم شدن طعمه هایی مانند گوزن زرد، دیگر در حیات وحش ایران وجود ندارند.

مدیر باغ وحش ارم ادامه داد: زیستگاه شیر ایرانی تا حدود 150 سال گذشته پراکندگی وسیعی از دزفول، مسجد سلیمان، شوش، رامهرمز تا بوشهر، کازرون و دشت ارژن و کام فیروز فارس را در بر می گرفت. در حال حاضر حدود 674 قلاده شیر ایرانی در حیات وحش به جای مانده که تمامی آن ها در پارک ملی جنگل گیر واقع در استان گجرات هند زندگی می نمایند و گفته می گردد نرخ رشد جمعیت آن ها صعودی و مثبت بوده است.

وی اضافه کرد: پس از گذشت 80 سال از انقراض شیر ایرانی در زیستگاه های ایران، در اردیبهشت و خرداد ماه 1398، یک جفت شیر نر و ماده ایرانی با توافق میان باغ وحش ارم و اتحادیه باغ وحش ها و آکواریوم های اروپا EAZA به ایران بازگشتند.

سعادت در انتها توضیح داد: شیر نر ایرانی به نام کامران در اردیبهشت ماه از باغ وحش بریستول انگلستان به باغ وحش تهران منتقل و هیرمان نامگذاری شد و ایلدا شیر ماده نیز یک ماه پس از آن از دوبلین ایرلند به باغ وحش ارم منتقل شد؛ قبل از ورود با نظارت مشاوران و متخصصان اروپایی جایگاه استاندارد و منطبق با قوانین بین المللی در باغ وحش ارم ساخته شد و هم اکنون این دو حیوان در این جایگاه نگهداری می شوند و تحت مراقبت و پایش دائم و 24 ساعته قرار دارند و در شرایط خوبی به سر می برند.

منبع: فرارو
انتشار: 20 مرداد 1402 بروزرسانی: 20 مرداد 1402 گردآورنده: slimfa.ir شناسه مطلب: 2347

به "انقراض سلطان جنگل در ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "انقراض سلطان جنگل در ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید