همراه با نشنال جئوگرافی؛ بکرترین و زیباترین نقاط ایران

به گزارش اسلیم فا، ایران، جدای از جاذبه های تاریخی و مذهبی متعدد، طبیعتی سرکش و زیبا را در خود نهفته دارد. نشنال جئوگرافی با عکس هایی خیره کننده چند نمونه از بی نظیرترین جاذبه های طبیعی ایران را آنالیز می نماید.

همراه با نشنال جئوگرافی؛ بکرترین و زیباترین نقاط ایران

ایران مهد قدیمی ترین تمدن زمین است. گنبد های فیروزه ای، کاخ های پرزرق وبرق و مقبره شاعرانی که قرن ها است مرده اند، اسرار و رازهای مردم کهن را فاش می نماید. اما زیر این آثار انسانی، چهره ای دست نخورده و سرکش از طبیعت ایران خفته است؛ طبیعتی سرشار از ساختارهای منحصربه فرد زمین شناسی، جنگل های کهنسال و آثار باستانی که گویی طبیعت قصد تصرف شان را دارد و گل ها و علف های بسیار بر بنای هرکدام رویانده است.

باداب سورت

در شمال استان مازندران، باداب سورت با پلکان های آهکی با آبی به رنگ قرمز مایل به قهوه ای که از میان کوه ها عبور می نماید، نمایی چشم گیر را خلق نموده است. این ساختار آهکی پلکانی، در طول هزاران سال و بر اثر جاری شدن و کاهش دمای آبی که از دو چشمه معدنی آبگرم نشات می گیرد، شکل گرفته است. پلکان های آهکی در بعضی نقاط دیگر دنیا مانند چشمه های آبگرم ماموث در یلو استون و پاموکاله ترکیه، دیده می شود؛ اما وجه تمایز باداب سورت با موارد دیگر، رنگ قرمز آب آن محسوب می شود. علت این رنگ، وجود غلظت بالای اکسید آهن در رسوبات آب است. علاوه بر نمای رویایی، به نظر می رسد که یکی از چشمه ها به علت بالا بودن مقدار نمک و مواد معدنی، دارای خاصیت های درمانی نیز است.

کوه دماوند

در فاصله 66 کیلومتری از تهران، کوه دماوند، با قله ای سفید و برف پوش در دل ابرها، عنوان بلندترین قله آسیا را به خود اختصاص داده است. کوه دماوند، این آتشفشان خاموش، با ارتفاع 5,671 کیلومتر، در میان رشته کوه البرز قرار گرفته و با 1.8 میلیون سال عمر، در ادبیات کهن و فرهنگ قدیمی مردم ایران، به نمادی جاودانه بدل شده است. کوهنوردان برای صعود دماوند، می توانند از 16 جهت اصلی استفاده نمایند. این جهتها از زمین هایی پر صخره، چشمه های معدنی آبگرم و دشت های غنی از پوشش گیاهی و جانوری عبور می نماید. کوه دماوند در سال 2008، برای ثبت در لیست میراث دنیای یونسکو نامزد شد و همچنان در لیست احتمالی یونسکو از کشور ایران باقی است.

دشت لوت

در جنوب شرقی ایران، شن های روان دشت لوت، اثر هنری زنده ای را شکل می دهند. بین ماه های ژوئن تا اکتبر، طوفان های نیمه حاره ای در این منطقه ها وزیدن می گیرند و فرسایش باد شکل هایی تیغه ای و موج دار به شن ها می دهد. در سیارات دیگر نیز پدیده ای مشابه وجود دارد؛ به عنوان مثال در مریخ بادهای سهمگین، شکلی جهنمی و عجیب به این سیاره داده اند. در سال 2016، دشت لوت به عنوان اولین و تنها جاذبه طبیعی در لیست میراث یونسکو به ثبت رسید. یونسکو، دشت لوت را به عنوان نمونه ای بی نظیر از فرآیندهای مداوم زمین شناسی معرفی نموده است. بعلاوه این منطقه، بر اساس گزارش های ناسا، یکی از داغ ترین نقاط زمین است. در سال 2005، دمای هوای دشت لوت تا 70.7 درجه سانتی گراد رسید و رکورد قبلی بیشترین دما را که متعلق به صحرای عزیزیه در کشور لیبی بود، شکست.

دریاچه ارومیه

دریاچه ارومیه بین استان های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی قرار گرفته است و روزگاری بزرگ ترین دریاچه نمک در دنیا به شمار می رفت. در طول 45 سال اخیر، این دریاچه زیبا بر اثر کاهش باران، روش های غلط کشاورزی و فعالیت های محیط زیستی غیرمسئولانه با سرعتی نگران نماینده، آب خود را از دست داد و مقدار آب آن، اکنون تنها 10٪ گنجایش اصلی اش برآورد شده است. این موضوع که موجب نگرانی بسیاری از مردم شده، اعتراضات گسترده ای را به همراه داشته است. با تبخیر روزافزون آب، سواحل این دریاچه به کیک هایی از نمک تبدیل شده اند و زمینه ای مناسب برای رشد جلبک خاصی ایجاد نموده اند که رنگ فیروزه ای دریاچه ارومیه را به رنگ قرمز تغییر داده است.

ترکمن صحرا

در نزدیکی مرز ترکمنستان و در استان گلستان، موجی از تپه های سبز ترکمن صحرا را تشکیل می دهند و ساکنان اش را کوچ نشینان ترکمن صحرا می نامند. یکی از جاذبه های این منطقه، گورستان خالد نبی است، گورستانی روی تپه ای سبز با سنگ مزارهایی عجیب و اسرارآمیز. برج گنبد قابوس، واقع در شهر گنبد کابوس نیز از دیگر دیدنی های ترکمن صحرا به شمار می رود. زمان ساخت این بنای تاریخی، به قرن 11 میلادی بازمی شود و در میراث دنیای یونسکو به ثبت رسیده است. برج گنبد قابوس، گواهی از تغییرات بین فرهنگی است و نمونه ای برجسته از خلاقیت معماری نوظهور اسلامی در بکارگیری ویژگی های زمین شناسی به شمار می رود. از آن موقع به بعد، این بنا به مدلی اولیه برای ساخت برج های مقبره در سراسر ایران، آناتولی و آسیای مرکزی تبدیل شد.

قشم

در قسمت های جنوبی ایران در تنگه هرمز، جزیره قشم با سواحل صخره ای، قلعه های جاودانه و مقبره های کهن، از تاریخی طولانی حکایت دارد. اهمیت جزیره قشم، که بزرگترین جزیره در خلیج فارس به شمار می رود، به دوران پیش از اسلام بازمی شود، زمانی که قشم گذرگاهی استراتژیک و مرکز رفت و آمد کشتی ها به شمار می رفت و در نتیجه مورد هجوم پی در پی متجاوزان قرار داشت. امروزه ساکنان این جزیره را غالبا ماهیگیران، استخراج نمایندگان نمک و کشاورزان مزارع طالبی و خرما تشکیل می دهند. گوناگونی زیست این جزیره که شامل غارهای نمک، درخت های مانگرو، صخره های مرجانی، منطقه ها مخصوص تخم گذاری لاک پشت ها و جنگل های حرا می شود، قشم را به اولین ژئوپارک ایران در لیست یونسکو تبدیل نموده است.

آبشار مارگون

تنها در فاصله یک ساعتی از شیراز که محل تولد و مدفن شاعر بلندآوازه و محبوب ایرانی حافظ است، آبشار مارگون با ارتفاع 60 متر، در شمال غربی استان فارس قرار گرفته است. همان طور که از نام این آبشار تعیین می شود، آب مانند مار از روی صخره ها به سمت پایین می خزد. این منطقه بعلاوه سکونتگاه بعضی جانوران مانند عقاب، خرس، کفتار و گراز های وحشی است. دانشمندان و فعالان محیط زیست، از خطر نابودی زیست بوم این منطقه بر اثر شرایط نامناسب گردشگری خبر داده اند و افزایش محافظت و پاسداری از محیط زیست منطقه را الزامی دانسته اند.

منبع: کجارو / nationalgeographic.com
انتشار: 3 فروردین 1401 بروزرسانی: 3 فروردین 1401 گردآورنده: slimfa.ir شناسه مطلب: 2067

به "همراه با نشنال جئوگرافی؛ بکرترین و زیباترین نقاط ایران" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "همراه با نشنال جئوگرافی؛ بکرترین و زیباترین نقاط ایران"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید