ایده بکر مجموعه کتاب های ارباب حلقه ها چطور به ذهن تالکین رسید؟
به گزارش اسلیم فا، حتی اگر اهل کتاب هم نباشید، حتما اسم مجموعه کتاب های ارباب حلقه ها به گوشتان خورده است. این کتاب آن قدر مشهور شد که به عنوان یکی از تأثیرگذارترین کتاب های ادبیات قرن 21 شناخته می گردد. این کتاب شاهکار، اثر زبان شناس و نویسنده عظیم، جی.آر.آر تالکین است که با فروش بیش از 150 میلیون نسخه از آن در سرتاسر جهان تبدیل به دومین کتاب پرفروش جهان شد. ارباب حلقه ها با بهره از عناصر حماسی و اسطوره در ژانر فانتزی حماسی قرار می گیرد. کتاب ارباب حلقه ها در سه جلد منتشر شده است؛ کتاب اول یاران حلقه، کتاب دوم دو برج، کتاب سوم بازگشت پادشاه. این اثر تا به امروز افتخارات و جوایز بی شماری را در جهانی ادبیات به دست آورده است؛ برنده جایزه نیویورک هرالد تریبون برای بهترین کتاب تخیلی نوجوانان، کسب جایزه بین الملی داستان خیال پردازی در سال 1957 به عنوان بهترین نویسنده خیال پردازی نویس برای کتاب ارباب حلقه ها. همچنین بعد از کتاب داستان دو شهر نوشته چارلز دیکنز، به ترتیب کتاب های ارباب حلقه ها و هابیت پرخواننده ترین آثار حماسی جهان هستند.
جان رونالد روئل تالکین که بود و چطور ایده کتاب ارباب حلقه ها به ذهنش رسید؟
جان رونالد روئل تالکین John Ronald Reuel Tolkien که به اختصار جی.آر.آر تالکین نامیده می گردد متولد 3 ژانویه 1892 در بلوم فوتین، آفریقای جنوبی و در گذشته 2 سپتامبر 1973، نویسنده، شاعر، زبان شناس و استاد دانشگاه بود. او در دانشگاه آکسفورد تحصیل کرد و در جنگ دنیای اول شرکت داشت. سپس صاحب کرسی استادی ادبیات و زبان انگلیسی و آنگلوساکسون در دانشگاه آکسفورد از سال 1925 تا 1959 شد. کودکی جان تالکین در فقر و فقدان زودهنگام والدینش و سکونت در دهکده سیرهول میل در بین مزارع، چمنزارها و ساختمان های قدیمی گذشت.
تالکین علاقه زیادی به ساخت زبان های ساختگی و البته علمی داشت. شاید بتوان گفت که او تنها کسی است که توانسته است 15 زبان بسازد؛ با این حال، توصیه تالکین به کسانی که علاقه مند به زبان بین الملل هستند این است که: از اسپرانتو پشتیبانی کنید. علاقه به زبان تا آنجا در او ریشه داشت که در جایی گفته است که انگیزه اش از نگارش کتاب های تخیلی اش مانند ارباب حلقه ها این بوده است که زبان های فراساخته او در آن صحبت گردد.
تالکین با سه گانه حماسی و اعجاب آور خود، یعنی ارباب حلقه ها به شهرتی دنیای رسید. اما شاید برای خیلی از شما سؤال باشد که این ایده بکر و جذاب چطور به ذهن تالکین رسید؟ در پاسخ باید گفت که همه چیز از یک جمله عجیب شروع شد.
در سوراخی داخل زمین، یک هابیت زندگی می کرد. این چند کلمه ساده که یک جمله عجیب را شکل داده اند، در یک ورق، هنگام تصحیح برگه های دانش آموزان، با خطی ناخوانا نوشته شده بود و تالکین با خواندن این جمله اعجاب آور ایده نوشتن داستان هابیت در سال 1937 به ذهنش رسید کتابی که منبع اصلی ارباب حلقه ها شد. این کتاب ابتدا در بریتانیا، به چاپ رسید و یک سال بعد نیز، در آمریکا منتشر شد. کتاب هابیت اثر جی.آر.آر. تالکین تا به امروز به بیش از 25 زبان زنده دنیا ترجمه شده است.
تالکین، علاوه بر کتاب های ذکر شده، که معروف تر و شناخته شده تر هستند، آثار داستانیِ دیگری به نام های، ماجراهای تام بامبادیل و می رود راه پیوسته تا آن سو، فرزندان هورین که پس از مرگش منتشر شدند، این کتاب ها درباره موضوعی که آن ها را رشته افسانه (Legendarium) می نامید و در اصل یک اسطوره شناسی خیالی برای گذشته دور زمین است، نوشته شده اند. اصطلاح رشته افسانه، از سوی تالکین برای توصیف افسانه سازی هایش درباره داستان میان زمین به کار رفته است. افسانه های سرزمین میانی تالکین درباره تاریخ خیالی زمین در دوره های باستان یعنی چندهزار سال پیش از دوره معاصر است. به رشته افسانه های تالکین اغلب افسانه های سرزمین میانی هم گفته می گردد. این افسانه ها شامل موجوداتی افسانه ای مانند هابیت ها، الف ها، دورف ها، ترول ها، گابلین ها، اورک ها و غیره می باشد. پایان جان تالکین پس از خلق شاهکارهایی در دنیای ادبیات در سال 1973 درگذشت و در دهکده وولورکوت (Wolvercote) به خاک سپرده شد.
هابیت ها چه موجوداتی هستند و داستان کتاب هابیت درباره چیست؟
هابیت یا آنجا و بازگشت دوباره، یک رمان تخیلی در ژانر بچه ها و نوجوان است که توسط تالکین در 21 سپتامبر سال 1937 منتشر شد و توجه و استقبال منتقدین و خوانندگان را به خود جلب کرد. این کتاب نامزد دریافت Carnegie Medal و جایزه New York Herald Tribune را برای بهترین رمان نوجوانان دریافت کرد. اما قبل از این که به اصل ماجرا و قصه هابیت بپردازیم بهتر است بدانید که اصلا منظور از هابیت چیست؟
هابیت ها گونه ای ازموجودات تخیلی در رمان های تالکین هستند که در سرزمین میانه (سرزمینی تخیلی) و شایر (شمال غربی سرزمین میانه) زندگی می نمایند. هابیت ها اولین بار در کتاب هابیت تالکین مطرح شدند که ایده شکل گیری آن هم توضیح داده شد. این کتاب، هابیت ها را موجوداتی کوچک وصف می نماید که نصف قد انسان را دارند و بالغ ترین آن ها از چشم یک الف Elf (نام موجودی خیالی از افسانه های فولکلور ژرمنی است. الف ها قد یک بچه را دارند.) هابیت ها لباس هایی به رنگ روشن می پوشند، کفش به پا نمی نمایند (کف پاهایشان به طور طبیعی پوستی چون چرم دارد) و پاهایشان پوشیده از موهای ضخیم و مجعد است و به لحاظ رفتاری و اخلاقی هابیت ها موجوداتی مهمان نواز، صمیمی، مهربان، خانه و خانواده دوست و به دور از تنش و هیجان که در آرامش به سر می برند، خوش رو، خوش خوراک و به دور از ماجراجویی هستند.
کتاب هابیت
کتاب هابیت که با نام یا آنجا و بازگشت دوباره هم شناخته می گردد با ترجمه رضا علیزاده توسط انتشارات روزنه در ایران منتشر شده است. اما قصه هابیت از شخصیت اصلی این داستان، بیلبو بگینز، که یک هابیت است در زمان کم رنگ شدن دنیای موجودات افسانه ای و قدرت دریافت حکومت انسان ها شروع می گردد. بگینز، هابیت خانه دوستی است که بر طبق یک درخواست، برای دریافت سهم خود از گنجی گران بها که توسط اسماگ اژدها به غنیمت گرفته شده است، به سفر می رود.
سفر بگینز، او را از سرزمین آرام و راحتش به محیطی شیطانی می برد. همراهان او در این سفر گاندولف جادوگر و نوه پادشاه پیشین دورف ها یعنی تورین سپر بلوط و عموزادگان و دیگر دورف هایی که برای آزادسازی تنها کوه ارِبور شاهزاده خود را همراهی می نمایند. قصه هایی عجیب و خارق العاده در این سفر اتفاق می افتد که شصت سال بعد سرشروعی برای ماجرای ارباب حلقه ها می گردد.
این کتاب از جمله پرفروش ترین رمان های تاریخ ادبیات نهاده شده است به طوری که طبق برآوردهای اجرا شده تا به امروز بیش از 140 میلیون نسخه از آن در سرتاسر دنیا به فروخته شده است.
در بخشی از کتاب هابیت می خوانیم:
فیلم هابیت
فیلم های سفر غیرمنتظره (2012)، برهوت اسماگ (2013) و نبرد پنج سپاه (2014) به کارگردانی پیتر جکسون از روی کتاب های هابیت و در سبک حماسه ای فانتزی، ماجرایی ساخته شده اند.
پیتر جکسون در مقام کارگردان، تهیه نماینده و همکار فیلم نامه نویس در اختیار این پروژه عظیم سینمایی بود البته گیرمو دل تورو به عنوان کارگردان نزدیک به دو سال با جکسون در مرحله پیش فراوری همکاری کرد اما در می2010 پروژه را ترک کرد و در ژوئیه اعلام شد جکسون برای کارگردانی هر دو قسمت قرارداد امضا نموده است. ایان مک کلن، اندی سرکیس و هوگو ویوینگ از جمله بازیگران این فیلم هستند. دو قسمت اول فیلم در نیوزلند فیلم برداری شد.
جالب است بدانید که پیتر جکسون از ابتدا تصمیم داشت برای نقش بیلبو از فریمن استفاده کند. مارتین هم قرارداد بازی در سریال شرلوک هولمز را زودتر امضا نموده بود و شروع کار فیلم برداری هابیت همزمان بود با نیمه های کار این سریال اما پیتر جکسون پایش را در یک کفش نموده بود که این نقش را باید فریمن بازی کند. به همین خاطر کار پیش فراوری فیلم را متوقف کرد و تمامی عوامل فیلم را به مرخصی فرستاد تا زمان لازم برای ملحق شدن فریمن به گروه را به وجود آورد.
جکسون این موضوع جالب را در کنفرانس خبری خود بیان نمود: ما به مشکل خورده بودیم. من واقعا ترسیده بودم. ما همه گزینه های ممکن دیگر را امتحان نموده بودیم اما هیچ کدام از انتخاب های دیگر درست نبود. کمتر از شش هفته تا زمان فیلم برداری زمان داشتیم و من شب ها دچار بی خوابی شده بودم. ساعت چهار صبح بود که روی ipod داشتم سریال شرلوک هلمز رو می دیدم و با خودم می گفتم: خدا! هیچ کسی بهتر از این نیست. فردای آن روز با مدیر برنامه های مارتین تماس گرفتم و تصمیم گرفتیم که یک کار غیرعادی انجام دهیم.
کتاب ارباب حلقه ها، جلد اول: یاران حلقه
کتاب ارباب حلقه ها ( The Lord of the Rings) اثر جی.آر.آر تالکین با ترجمه رضا علیزاده است؛ تالکین نوشتن ارباب حلقه ها را زمانی شروع کرد که هنوز مشغول تحصیل بود و در همان دوران کتاب هابیت را می نوشت که به منزله مقدمه ای برای ارباب حلقه ها محسوب می شد.
این کتاب طی 12 سال از سال 1937 تا 1949 که بیشتر آن در زمان جنگ دنیای دوم بوده به نگارش درآمد. اگرچه این کتاب در بین خوانندگان به شکل یک سه گانه شناخته می گردد، اما در ابتدا قرار بود این اثر جلد اول کتاب سیلماریلیون باشد که نویسنده به دلایل مالی تصمیم به حذف جلد دوم گرفت و کتاب ارباب حلقه ها را در سال 1954 تا 1955 در سه جلد با عناوین یاران حلقه، دو برج و بازگشت پادشاه منتشر شد.
یاران حلقه، نخستین جلد از رمان سه جلدی ارباب حلقه ها است رمانی حماسی که رویدادهایش در دنیای خیالی و در سرزمین میانه اتفاق می افتد. لقب ارباب حلقه ها در واقع به موجودی به نام سائورون یا ارباب تاریکی اشاره دارد، کسی که مدت ها پیش حلقه یگانه را که بیشتر قدرتش به آن بستگی دارد، گم نموده است. او تمام تلاش خود را می نماید تا حلقه را مجددا پیدا کند و از آن برای اسیر کردن تمام ساکنان سرزمین میانه استفاده کند. بیلبو بگینز که موجودی از نژاد هابیت است در غاری عظیم به طور اتفاقی حلقه ای پیدا می نماید و آن را با خود به شایر می برد. او از قدرت و اهمیت حلقه اطلاعات دقیقی ندارد، فقط می داند که با در دست کردن حلقه، ناپدید می گردد. بیلبو نمی داند که آن حلقه، همان حلقه یگانه است و همچنین نمی داند که سائورون به دنبال آن است.
در بخشی از کتاب یاران حلقه می خوانیم:
- آمازون یک نقش آفرینی آنلاین ارباب حلقه ها برای کامپیوتر و کنسول ها می سازد
فیلم ارباب حلقه ها، قسمت اول: یاران حلقه
تا امروز چند فیلم سینمایی و انیمیشن برمبنای این داستان هیجان انگیز ساخته شده است که از میان آن، فیلم های سه گانه ای به کارگردانی پیتر جکسون شاخص تر هستند. این فیلم ها در سال های 2001، 2002 2003٬ به نمایش درآمدند. ارباب حلقه ها: یاران حلقه ها، فیلمی فانتزی که بر اساس جلد نخست رمان ارباب حلقه ها ساخته شده است. فرودو بگینز شخصیت اصلی این فیلم می باشد.
این فیلم با مشارکت شرکت نیو لاین سینما در 19 دسامبر 2001 در ایالات متحده نمایش داده شد و یکی از پیروزیت های باکس آفیس با درآمد 871 میلیون دلار در سراسر دنیا محسوب می گردد.
همچنین این فیلم در دوازده رشته در اسکار نامزد شد و پیروز به کسب چهار جایزه اسکار شده است. این فیلم در رتبه یازدهم 250 فیلم برتر آی. ام. دی .بی می باشد. همچنین یکی از 100 فیلم برتر تمام ادوار از نگاه بنیاد فیلم آمریکا شده است.
کتاب ارباب حلقه ها، جلد دوم: دو برج
دو برج برگرفته از داستان مشهور ارباب حلقه ها است که توسط رضا علیزاده به فارسی ترجمه شده و توسط انتشارات روزنه منتشر شده است.
ارباب حلقه ها علاوه بر مقدمه و پیش درآمد و شش ضمیمه، متشکل از شش کتاب است؛ هر مجلد دو کتاب. رمان در اصل در سه مجلد به چاپ رسید و دو برج شامل کتاب های سوم و چهارم مجموعه است. تالکین درباره دلیل انتخاب این عنوان گفته است که می خواستم موضوعات بسیار متفاوت کتاب های دوم و سوم را به هم مرتبط کند. تالکین ابتدا تصمیم داشت هر کتاب عنوانی مخصوص خود داشته باشد. عنوان پیشنهادی او برای کتاب سوم، خیانت ایزنگارد بود و عنوان پیشنهادی اش برای کتاب چهارم سفر حاملان حلقه یا حلقه در راستا شرق که در نسخه هزاره استفاده شد.
دو برج، داستان تمام یاران حلقه را پس از پراکنده شدن بیان می نماید. گروهی از یاران نومیدانه خود را برای نبرد با سائورون، دشمن پلید باستانی آماده می نمایند و گروهی دیگر مشغول دست و پنجه نرم کردن با خیانت ایزنگارد هستند. فرودو و سام باید حلقه نفرین شده را بی یاور برای نابودی به قلمرو فرمانروای تاریکی ببرند. راهنمای این دو در این سفر گولوم فریب کار و حریص است که شهوت حلقه قدرت او را مسخ نموده. جلد دوم با فرا رسیدن تاریکی عظیم و دردریافت جنگ حلقه پایان می یابد.
در بخشی از کتاب می خوانیم:
فیلم ارباب حلقه ها، قسمت دوم: دو برج
فیلم ارباب حلقه ها: دو برج، فیلمی فانتزی حماسی به کارگردانی پیتر جکسون که بر اساس جلد دوم رمان ارباب حلقه ها ساخته شده است. این دومین قسمت از سه گانه سینمایی ارباب حلقه ها محسوب می گردد. این فیلم توانست جوایز متعددی را به دست آورد؛ از جمله اسکار بهترین جلوه های تصویری و اسکار بهترین تدوین صدا.
داستان فیلم ارباب حلقه ها در واقع سه روز بعد از داستان یاران حلقه است. در ابتدا، فرودو همراه با سم در سنگلاخ های امین میول سرگردان هستند، تا اینکه موجودی به نام گالوم را که در تعقیب آن ها بود، می گیرند و فرودو پس از اعتماد به او، از او می خواهد که آن ها را تا دروازه سیاه موردور راهنمایی کند.
از سوی دیگر مری و پیپین به دست گروهی از ارک ها گرفتار شده اند و ارک ها می خواهند آن ها را به آیزنگارد ببرند. آراگورن، لگولاس و گیملی هم به دنبال ارک ها هستند تا مری و پیپین را نجات دهند. سارومان در آیزنگارد قدرت خود را افزایش داده و می خواهد با سارائون متحد گردد تا دنیای انسان ها را نابود نمایند و قدرت دو برج یعنی اورتانک و باراد دور را بر آن ها اعمال نمایند.
کتاب ارباب حلقه ها، جلد سوم: بازگشت شاه
این کتاب سومین و آخرین کتاب از سری ارباب حلقه ها است که توسط جان رونالد روئل تالکین نوشته شده است و به داستان جنگ حلقه و حوادث پس از آن می پردازد. داستان از قلمرو گوندور که به زودی مورد تهاجم سائورون قرار می گیرد، شروع می گردد. نیروهای پلید فرمانروای تاریکی قصد تصرف همه سرزمین میانه را دارند و در این حال فرودو و سام راه خود را با سختی تمام به قلب مقر قدرت او می گشایند. تنها راه شکست دشمن، نابودی حلقه نفرین شده قدرت در آتش کوه هلاکت است. اما راه به شکلی طاقت فرسا سخت است و فرودو توان خود را از دست داده است. سنگینی بیش از اندازه حلقه کم کم او را نومید می نماید. آیا امکان غلبه بر این نومیدی وجود دارد؟
اودن، شاعر آمریکایی، در نقدی که بر این سه گانه در نیویورک تایمز نوشته است گفته: حماسه ای با ابعاد و اندازه ارباب حلقه ها قدرت نویسندگی فوق العاده ای را طلب می نماید و هرچه داستان پیش تر می رود، این قدرت برتری می گیرد. اما فقط می توانم بگویم آقای تالکین توانایی خود را از هر لحاظ به اثبات رسانده است. خوانندگان می توانند به وسیله ضمایم نگاه اجمالی وسوسه انگیزی به دوران نخست و دوم داشته باشند. چنان که برمی آید افسانه های این روزگار از هم اکنون تألیف شده است و من امیدوارم ناشران گروه کثیر و رو به تزاید هواخواهان او را زیاد چشم انتظار نگذارند. اشاره اودن به سیلماریلیون بود که پایان 31 سال پس از این نقد و پس از درگذشت تالکین به تلاش پسر او کریستوفر منتشر شد.
در بخشی از کتاب بازگشت شاه می خوانیم:
- معرفی فیلم ارباب حلقه ها: بازگشت پادشاه؛ حماسه تالکین و جکسون
فیلم ارباب حلقه ها، قسمت سوم: بازگشت پادشاه
ارباب حلقه ها: بازگشت پادشاه، فیلم سینمایی در ژانر فانتزی به کارگردانی پیتر جکسون است. این فیلم بر اساس جلد سوم ارباب حلقه ها و پس از دو سری اول این سه گانه با نام های ارباب حلقه ها: یاران حلقه و ارباب حلقه ها: دو برج در سال 2003 ساخته شده است.
این فیلم در مجموع توانست 11 جایزه اسکار را از آن خود کند و با فروش 1.1 میلیارد دلاری خود ششمین فیلم پرفروش تاریخ سینمای دنیا تا سال 2003 گردد. همچنین بالاترین فروش در بین فیلم های ارباب حلقه ها را داشت و پرفروش ترین فیلم سال شد. لازم به ذکر است این اثر با بودجه 96 میلیون دلاری ساخته شد. این فیلم علاوه بر اسکار، در جایزه گلدن گلوب از 4 نامزدی 4 جایزه کسب کرد. در بفتا هم توانست از مجموع 12 نامزدی 4 جایزه را به دست آورد. اما در کمال ناباوری در جشنواره بین المللی کن مورد بی توجهی نهاده شد و هیچ نامزدی به دست نیاورد.
اگرچه فیلم در 11 رشته در اسکار نامزد شد و توانست همه آن ها را برنده گردد اما در زمینه بازیگری، به علت نداشتن بازیگران مشهور در هیچ کدام از رشته های بازیگری نقش اول و مکمل مرد و زن نامزدی نداشت. جکسون دلیل این اتفاق را همراهی نکردن بازیگران عظیم و کمپانی های عظیم هالیوودی عنوان نموده است.
منبع: دیجیکالا مگ