طرز تهیه خورش دوغ پا یا قیمه سیستانی لذیذ
به گزارش اسلیم فا، خورش دوغ پا که آن را با عنوان قیمه سیستانی هم می شناسند، یکی از غذاهای خوشمزه و سنتی زاهدان است. شما با استفاده از چند ماده غذایی دم دست مانند گوشت، لپه، رب گوجه فرنگی، دوغ، زعفران دم نموده و چند ادویه ساده می توانید این غذای لذیذ را آماده کنید. اگر شما هم دوست دارید طرز تهیه خورش دوغ پا یا همان قیمه سیستانی که البته به آن دوغ پای هم گفته می گردد را به صورت ساده یاد بگیرید، ادامه مطلب را حتما بخوانید.
مواد لازم برای تهیه خورش دوغ پا
- گوشت گوساله 400 گرم
- دوغ 5 الی 6 لیوان
- لپه 100 گرم
- پیاز 1 عدد
- زعفران دم کردن 2 قاشق غذاخوری
- نمک 1 قاشق غذاخوری
- رب گوجه فرنگی 1 قاشق غذاخوری
- فلفل سیاه 1 قاشق غذاخوری
- زردچوبه 1 قاشق غذاخوری
مراحل تهیه تهیه خورش دوغ پا
مرحله اول: آماده کردن لپه
برای آغاز تهیه خورشت دوغ پای خوشمزه، ابتدا لپه ها را به خوبی بشویید تا گردوخاک یا ناخالصی های آن ها کاملا گرفته گردد. سپس لپه ها را داخل یک کاسه آب قرار دهید و اجازه دهید چند ساعت یا حتی یک شب کامل در آب خیس بخورند. این کار دو فایده مهم دارد؛ اول، لپه نرم می گردد و هنگام پخت سریع تر می پزد و دوم، نفخ آن تا حد زیادی کم می گردد؛ پس خورشت شما سبک تر است و راحت تر هضم می گردد.
مرحله دوم: تفت دادن پیاز
در این مرحله از طرز تهیه خورش دوغ پا، پیاز را به صورت نگینی خرد کنید تا هنگام پخت کاملا نرم گردد. سپس پیاز خردشده را همراه با اندازهی روغن مایع درون قابلمه مناسبی بریزید. قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و پیاز را چند دقیقه تفت دهید تا عطر ملایم آن در فضا پراکنده گردد. تفت دادن آرام پیاز باعث می گردد پایه خوش طعم و معطر خورشت ما شکل بگیرد و طعم نهایی غذا خوشمزه تر گردد.
مرحله سوم: آماده کردن گوشت
گوشت گوسفندی تازه را خوب بشویید و به قطعاتی درشت تر از اندازه معمول گوشت خورشتی خرد کنید. این کار باعث می گردد که بافت گوشت هنگام پخت، لطیف بماند و له نگردد. سپس گوشت خردشده را به قابلمه اضافه کنید و اندازهی زردچوبه و فلفل سیاه روی آن بپاشید. گوشت و پیاز را با حرارت ملایم، چند دقیقه با هم تفت دهید تا گوشت کمی سرخ گردد و طعم ادویه ها به خورد آن برود.
مرحله چهارم: اضافه کردن لپه و رب
پس از اینکه گوشت کمی تغییر رنگ داد و به اصطلاح طلایی شد، لپه هایی را که از قبل خیس نموده اید، آبکشی کنید. سپس لپه ها را به قابلمه اضافه و حدود یک دقیقه دیگر مواد را با هم تفت دهید تا لپه و گوشت کمی با هم ترکیب شوند و عطر اولیه خورشت آزاد گردد.
در ادامه، مواد را کمی به یک سمت قابلمه جمع کنید و در قسمت خالی قابلمه، اندازهی رب گوجه فرنگی بریزید. رب را با حرارت ملایم تفت دهید و با سایر مواد ترکیب کنید.
مرحله پنجم: اضافه کردن دوغ
در قدم بعدی، دوغ ترش را به قابلمه اضافه کنید و مواد را به آرامی هم بزنید تا طعم آن با گوشت و لپه ترکیب گردد. سپس در قابلمه را روی آن بگذارید و اجازه دهید خورشت روی حرارت ملایم به مدت یک تا 2 ساعت آرام بپزد. نکته مهم این است که هر چقدر دوغ ترش تر باشد، گوشت زمان بیشتری احتیاج دارد تا کامل بپزد؛ پس باید صبر کنید و حرارت را کم نگه دارید تا خورشت نسوزد.
پس از اینکه گوشت و لپه کاملا پختند، زعفران دم نموده را به خورشت اضافه کنید تا رنگ و عطر خورشت تکمیل گردد. در آخر طعم خورشت را بچشید و در صورت احتیاج اندازهی نمک و ادویه به آن اضافه کنید تا مزه آن متعادل و خوش طعم گردد.
مرحله ششم: سرو خورش دوغ پا
پس از گذشت زمان پخت و زمانی که دوغ موجود در قابلمه به غلظت مناسب رسید و خورشت کاملا جا افتاد، خورش دوغ پای آماده سرو است. برای خوشمزه ترشدن غذا می توانید اندازهی سیب زمینی سرخ شده روی خورش بریزید. این کار طعمی خاص به خورش می دهد و تجربه غذا خوردن را لذت بخش تر می نماید. اکنون خورش دوغ پای شما آماده است تا در کنار خانواده یا مهمانان نوش جان گردد.
نکات مهم برای تهیه قیمه سیستانی
برای اینکه خورش دوغ پا عطر و طعم خود را حفظ کند، رعایت چند نکته و فوت وفن لازم است. شما با دانستن ترفندهای زیر، می توانید خورشی خوش عطر و لذیذ درست کنید که طعم آن یادآور غذاهای سنتی سیستان باشد:
- هرچه دوغ ترش تر باشد، طعم اصلی خورش بیشتر حفظ می گردد.
- بعضی لپه را جدا نیم پز می نمایند تا از وا رفتن آن در خورش جلوگیری گردد.
- تفت دادن کامل گوشت با پیاز و ادویه ها قبل از افزودن دوغ، برای بهترشدن طعم و رنگ خورش مهم است.
- اگر دوغ ترشی کمتری داشت، می توانید از اندازه کمی لیمو عمانی برای ترش تر شدن بهره ببرید.
آشنایی با غذاهای سیستان و بلوچستان
خطه سیستان و بلوچستان درست مثل همه استان های ایران، غذاهای مخصوص به خود را دارد. مثلا آبگوشت زابلی یکی از معروف ترین غذاهای این منطقه است که به شکلی متفاوت و خاص از باقی آبگوشت ها تهیه می گردد. البته طرز تهیه آبگوشت ماهی لنجو را هم به عنوان یک غذای خیلی خاص می توانید تجربه کنید.
از آن جایی که انبه یکی از میوه های این منطقه است به شما توصیه می کنیم حتما تهیه ترشی انبه چابهاری را هم در برنامه غذایی خود قرار دهید تا طعمی متفاوت از ترشی را هم تجربه کنید.
یکی دیگر از انواع غذاهای سیستانی که شاید در نقاط دیگر ایران به این شکل وجود نداشته باشد، دوغ برک است که می توانید طرز تهیه دوغ برک را با جزییات در خبرنگاران بخوانید.
سوالات متداول درباره آماده کردن خورش دوغ پا
آیا می توان خورش دوغ پای را با گوشت مرغ درست کرد؟
بله؛ می توان از گوشت مرغ استفاده کرد، اما بافت و طعم خورش کمی متفاوت خواهد بود و زمان پخت کمتر می گردد.
چه نوع دوغی برای خورش مناسب است؟
دوغ تازه و ترش برترین گزینه است. اگر دوغ خیلی ترش باشد، زمان پخت بیشتر می گردد.
آیا می توان خورش را غلیظ تر یا رقیق تر درست کرد؟
بله؛ اندازه دوغ و آب اضافه شده و مدت زمان پخت مشخص نماینده غلظت خورش است.
برترین روش سرو خورش دوغ پای چیست؟
خورش را همراه با برنج یا کته سرو کنید و کمی کره یا روغن روی آن بریزید تا ظاهر و طعم بهتری داشته باشد.
زعفران را کی به خورش دوغ پا اضافه کنیم؟
زعفران دم نموده را در مراحل پایانی پخت اضافه کنید تا رنگ و عطر آن حفظ گردد.
منبع: کتاب کاله